ساخت بینی مصنوعی از ترکیب پروتئین، غشاء و نانولوله‌کربنی

تاریخ : ۱۴ دی ۱۳۹۶

تعداد بازدید : ۲۸۹

0 امتیاز از 0 رای
نسخه چاپی
موضوعات :

پژوهشگران کره‌ای با قرار دادن گیرنده‌ای روی غشاء و نصب آن روی نانولوله‌کربنی موفق به ساخت نانوحسگری شدند که قادر به شناسایی فساد گوشت و مواد غذایی است. این ابزار زیست‌الکترونیک می‌تواند نقش بینی مصنوعی را ایفا کند.

بوی بد گوشت می‌تواند به ما بگوید که گوشت فاسد شده و قابل استفاده نیست، اما اگر همین گوشت چند روز در یخچال بماند و بوی بد ندهد آیا قابل خوردن است؟ یک راه این است که اگر شک کردیم گوشت را دور بریزیم و ریسک نکنیم اما این کار پرهزینه بوده و بهتر است روشی مطمئن و ارزان برای تعیین کیفیت مواد قابل فاسد شدن ارائه شود که جایگزین بینی ما شود.
محققان دانشگاه ملی سئول موفق به ارائه فناوری شدند که با استفاده از آن می‌توان بوی بد فساد را احساس کرد حتی اگر مقدار آن به‌قدری کم باشد که حس بویایی انسان پاسخگوی شناسایی آن نباشد. این نانوحسگر در ادامه تحقیقاتی ساخته شده که در سال 2013 انجام شد، در این سال محققان روی گیرنده‌های بویی انسان کار کردند و موفق به جداسازی گیرنده 13c(TAAR13C) شدند.
برای بهره‌برداری از این گیرنده، محققان کره‌ای روشی ارائه کردند که می‌توان با استفاده از آن این گیرنده را در آزمایشگاه تولید کرد. محققان از باکتری ایکولای برای سنتز این پروتئین استفاده کردند اما زمانی این گیرنده درست عمل می‌کند که درون غشاء قرار داشته باشد بنابراین دانشمندان از یک نانودیسک استفاده کردند تا پروتئین را داخل آن قرار دهند با این کار نانودیسک عملی شبیه به غشاء انجام می‌دهد.
بعد از تولید گیرنده و قرار دادن آن در نانودیسک، پژوهشگران این نانودیسک‌ها را روی ترانزیستور نانولوله‌کربنی قرار دادند. دلیل استفاده از نانولوله‌کربنی آن است که اگر نانودیسک اقدام به شناسایی بو کرد، سیگنال الکتریکی تولید می‌کند که این سیگنال بار الکتریکی ایجاد می‌کند و با استفاده از نانولوله‌کربنی می‌توان سیگنال را به بیرون انتقال داد.
این نانوحسگر برای تشخیص فساد گوشت مورد آزمایش قرار گرفت و مشخص شد که در غلظت‌های بسیار کم از فساد گوشت نیز، این حسگر می‌تواند فرآیند شناسایی درست انجام دهد.
قرار دادن این گیرنده درون غشاء فرصت تازه‌ای در مسیر استفاده از آن باز کرده است به‌طوری که محققان معتقداند که از آن می‌توان برای شناسایی برخی بیماری‌ها نیز استفاده کرد.

منبع : https://www.gotscience.org/2017/12/bioelectronic-nose-sniffs-food-spoilage-death/

نظر شما
نظرسنجی

چگونه از فراخوان نوپاهای فناوری‌های همگرا اطلاع پیدا کردید؟