
تغییر رفتار با دستکاری ژنتیک و تابش لیزر به مغز
تاریخ : ۱۵ اسفند ۱۳۹۵
تعداد بازدید : ۱۴۶۹
نسخه چاپیمحققان با استفاده از دستکاری ژنتیکی در موشها، موفق شدند مغز آنها را نسبت به تابش طول موج خاصی از نور حساس کرده و با این کار رفتار موشها را به دلخواه تغییر دهند. این روش میتواند برای درمان برخی مشکلات نظیر اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد.
در این پروژه، موشهای مورد آزمایش به صورت ژنتیکی دستکاری شدهاند تا نسبت به نور حساس شوند. به این روش اپتوژنتیک گفته میشود که در آن از نظر ژنتیک یک جاندار به گونهای دستکاری میشود که نرونهای یک بخش از مغزش نسبت به طول موج خاصی از نور حساس شود. یکی از اهداف اپتوژنتیک، ایجاد سامانهای خودکار برای دستکاری مغز با استفاده از نور است که این کار توسط مهندسی نرونها انجام میشود. تابش نور موجب تحریک نرونی میشود که حاوی یک نوع پروتئین خاص است.
محققان بخشی از مغز موش را که مسئول عکسالعمل به جایزه دادن است را فعال کردند. با تابش لیزر به نرونهای ویژهای از مغز، محققان موش را وادار به نوشیدن سریعتر شیر کردند. نتایج این پروژه میتواند برای درمان اعتیاد به الکل مورد استفاده قرار گیرد. البته برای رسیدن به این نقطه نیاز به بهبود این روش بوده تا امکان فعال کردن خوشهای از سلولها فراهم باشد. گاهی فعال کردن یک نرون موجب پدیدار شدن یک رفتار میشود و اما اگر اشتباها نرون مجاور نرون مورد نظر نیز تحریک شود، عملکردهای دیگر مغز نیز تغییر میکند.
ویجیان یانگ از محققان دانشگاه کلمبیا در این باره میگوید: « اصلاح رفتاری یک گام مهم در مسیر بررسی پتانسیل تحریک یک سلول منفرد است.»
یانگ و همکارانش راهبرد جدیدی برای اصلاح رفتاری ارائه کردند به طوری که از یک نرون که در حالت عادی وظیفه خاصی دارد به صورت مصنوعی کار دیگر طلب می شود. این گروه با استفاده از اپتوژنتیک نرونهای بیارتباط با هم را به صورت مستمر تحریک کردند تا در نهایت موفق شدند آنها را با هم هماهنگ کنند.

«پروژه مغز انسان» اروپا فاز نهایی تحقیقات خود را آغاز کرد ۱۳۹۹/۱۲/۰۶

سلاحی احتمالی برای مقابله با همهگیری کرونا: چاپ بافت انسانی ۱۳۹۹/۱۲/۰۶

استفاده از باکتری برای کمک به دستکاری ژنتیک گیاه ۱۳۹۹/۱۲/۰۵

تولید آزمایشگاه روی تراشه ارزان با چاپسه بعدی ۱۳۹۹/۱۲/۰۵

ساخت مغز مجازی با زیرساختهای «پروژه مغز انسان» اروپا ۱۳۹۹/۱۲/۰۶

فراخوان شناسایی نیاز شرکتهای صنعتی در حوزه «هوش مصنوعی» ۱۳۹۹/۱۲/۱۰